sunnuntai 22. joulukuuta 2013

213.

Luukku 22:



Kysymys: "Mikä on tallissasi parasta? Mikä huonointa? Kerro tallistasi sanoin ja kuvin."



Vai että mikä meidän tallissa on parasta? No tietenkin se että se on omassa pihassa :) Vaikka monesti onkin raskasta olla sidoksissa hevosiin 24/7, en siltikään unohda sitä seikkaa että tätähän aina halusin, ja elän juuri unelmaani todeksi! No, tarkemmin eriteltynä parasta meidän tallissa on ehkä se että saatiin tehdä sen sisustus omanlaiseksi, vain seinät olivat valmiina kun tähän muutimme.

Talli on siis alkujaan vanha maapohjainen lato. Tilalle muutettuamme alkoi remontti, lattiat routaeristettiin ja valettiin, seinät ja katto koolattiin, villoitettiin ja levytettiin. Isäni serkku hitsasi meille liukuovelliset elementtikarsinat. Talliin vedettiin vesijohto ja sähköt sekä tehtiin koneellinen ilmastointi. Toki jos valmista rakennusta ei olisi ollut, olisi tallista tullut jonkinverran suurempi. Huonointa on siis se että nyt meiltä puuttuu pesupaikka ja erillinen loimienkuivatushuone. Pesutouhut hoidetaan kesäisin letkulla tallin oviaukossa, talvisin sanko ja pesusieni ovat ystävät. Loimia taas säilytetään viereisen varastorakennuksen autotallissa. (Autoa meidän aikana ei siellä ole pidetty koskaan, vaan hevostarvikkeet ja muu roina ovat vallanneet sen...)

Talosta talliin on noin 60 metriä matkaa. Tässä vasemmalle jää pihasauna & liiteri, oikealla on heinälato/autotalli/varasto/ponitallirakennus.

 Tallin käytävä. Meillä on nosto-ovi, luksusta talvella kun ei tarvi ensin tehdä hirveitä lumitöitä saadakseen oven auki, saati värkätä ajoon lähtiessä pariovien kanssa. Lisäksi valjas-/rehuvälikköön pääsee pikkuovesta ja siitä kuljetan kovilla pakkasilla myös hevoset tarhaan niin ei tarvi päästää tallin lämpöä isosta ovesta karkuun. Kärryjen aisoille on katossa koukut. Kärryt toimivat tarvittaessa myös näppärästi loimenkuivatustelineenä! (Käytävällä purua kun joku Lölli oli just pissinyt käytävälle...)

 Vasemmalla puolen on kaksi karsinaa.

Oikealla on yksi karsina ja rehu- ja varustevälikkö.

 Varustehuone. Ravikamppeet edustavasti pitkin lattiaa ;)

Heti tallin edustalla on tarhat, putkitarha ja lautatarha, hiekkapohjalla molemmat, tosin kuorintaa ja uutta pintaa vailla taas pikkuhiljaa.

 Aladdin on ominut putkitarhan.

 Lautatarhan perällä on kylmäpihatto. Yleensä meillä on majaillut siellä talvisin 2-4 kesällistä varsaa, mutta tänä talvena sitä asuttavat poni ja tyhjä siitostamma. (Kuvassa vieraileva tähti Heppu)

Tarhojen taakse ja talolle päin aukeaa reilun hehtaarin laidun.

 Talli takaapäin kaikkine romuineen :) Päädyssä pressulla peitetty purukasa. Tallin takana on iso katos joka on tehty valokatteesta. Pohjalla on murske, ja joka vuosi suunnittelen että siihen valetaan betonilattia, rakennetaan seinät ja hoplaa, meillä on siinä kaksi suuuuurta ulkokarsinaa! Vielä ei vain ole toteutukseen ollut rahaa..... Tallin etupuolella näkyy heinälato.

Tallilta talollepäin. Vasemmalle jää heinälato, autotalli, varasto sekä pikkutalli jossa on yksi 15m2 karsina. Se on valitettavasti korkeudeltaan vain juuri vaadittavan minimin, 2,20m, joten siellä ei nykyisin enää asustele kuin tarvittaessa shetlanninponi. Tosin on siellä aiemmin asunut täyskokoisia hevosiakin, ja ilma on pysynyt hyvänä koska karsinaa on käytetty ns. ulkokarsinana, ulko-ovi on ollut avoinna yötä päivää.

Pikkutallin ulko-ovelta, karsina levittäytyy pitkälle oikealle.


1 kommentti:

  1. Vähän niinkö olis käyny kylässä teillä (tallissa) T.T

    VastaaPoista