sunnuntai 8. joulukuuta 2013

198.

Luukku 8:

Kysymys: "Mikä oli paras saavutuksesi kilpailuissa/näyttelyissä/valmennuksissa/tallioloissa tmv. hevosesi kanssa tänä vuonna?"



Minun onkin muutenkin pitänyt tehdä yhteenveto kuluneesta vuodesta, joten tehdään se sitten nyt, en aio nostaa postauksen aiheeksi mitään yhtä tiettyä saavutusta. Alkuvuosihan Aladdinin kanssa meni ajaessa paljon paljon rauhallisia hiittejä ja läpi koluttiin myös aika monet harjoitusravit vaihtelevalla "menestyksellä". Sarjathan olivat ennalta määrättyä vauhtia ajettavia, joten varsinaisesta kilvanajosta ei ollut kyse, kunhan päästiin treenaamaan porukassa. Välillä "voitettiin" keulasta, välillä oli tuskaa pysyä edes porukassa mukana, eli jo silloin oli havaittavissa ailahtelevaisuutta Aladdinin työmotivaatiossa. Kuitenkin kesää kohti kun mentiin, sen treeniotteet yksin ajaessa alkoivat olla sellaisia että jopa starttaamisesta kuluvan vuoden aikana alettiin haaveilla.

Hiitillä Teivossa 29.3.2013, 1.30,5/2100m läpi

Luonnollisesti pitkin kevättä saatiin kärsiä vastoinkäymisistä, eli kurkunpääntulehdus jylläsi pitkään ja sitkeästi. Aina välillä päästiin jo treenaamaan lähes normaalisti, kun taas kurkunpää muistutti olemassaolostaan. Joka tapauksessa hevonen kehittyi harppauksin, ja kesäkuussa se alkoi tuntua siltä että olisi aika ilmoittaa ori starttiin. Niin tehtiinkin, ja käytiin nolaamassa itsemme Teivossa, rämpien maaliin viimeisinä neljä sekuntia voittajalle häviten... Laiskanpulskea oriini ei edes Teivaisen käskyttämänä saanut itsestään mitään irti mutta vaikka melkein hävetti, ilmoitin sen pian uudelleen starttiin.

Seuraavaksi teimme siis mukavan kesäreissun Hankasalmelle! Sain epäuskoisia ihmettelyjä osakseni, miksi lähteä niin kauas niin mädänneen hevosen kanssa, mutta sinne jokatapauksessa mentiin, ja siellä ensikosketuksen Aladdiniin sai myös oriin nykyinen osaomistaja Mikko toimien kuskina meidän Löllille. Kylläpä kotimatka olikin lyhyt, kun tuomisina oli kauden ensimmäinen totosija, maalikamerakakkonen!!! Wuhuu, kyllä oli ilo ylimmillään tuolla hetkellä Aladdinin leirissä!! Myös oriin ennätys koheni parilla sekunnilla ja luonnollisesti tili aukesi.

Hankasalmi 3.7.2013. 2. Aladdin Birdland/Mikko S. Laitinen 21,5ke.

Ei makeaa mahan täydeltä, ja seuraava startti Riksussa menikin taas aivan alle odotusten. Aladdin oli paskantanut Teivaisen sanoin startin aikana kuskin syliin ainakin kottikärryllisen, eli tukkoisuutta oli vieläkin havaittavissa kun ori vaivoin sinnitteli porukan hännillä viimeisenä maaliin. Tuloksena kuitenkin ensimmäinen ryhmäennätys 20,6ake.

23.7.2013 vuorossa oli jälleen Teivo. Siellä ori oli taas vähän parempi ollen maalissa viides ajalla 19,0. Kuukaudessa oli siis pudotettu tasoitusennätyksestä lähes 4,5 sekuntia, aika mukava tahti :) Tämä päivä oli sillä tavoin mullistava, että hevonen ei tullutkaan startin jälkeen kotiin, vaan lähti kuskinsa Mikon mukana Hankasalmelle! Sieltäkäsin kun oli pari päivää myöhemmin vuorossa Suonenjoki ja Nuorten Sarja. Voi miten sopivalta lähtö etukäteen näyttikään, ja kuskin mukaan hevonen oli tuntunut koko päivän aivan uudestisyntyneeltä, latautuneelta ja paineiselta. Odotukset olivat siis tapissa kun katselin raveja Toto-tv:n kautta kotiruudulta, aivan kamalaa jännittämistä! Mutta mitä tapahtuikaan? Uran ensimmäinen laukka! Ensimmäisessä lähtöyrityksessä ori ampui häirittynäkin keulaan, mutta uusitussa lähdössä se laukkasi. Sitä kirosanojen määrää, joka suustani pääsi, ei olla ennen kuultu eikä tulla toivottavasti koskaan kuulemaankaan, mutta onneksi olin kotona huutamassa enkä radan varressa, siinä olis pian ollut treenarilla sakkoja epäurheilijamaisesta käytöksestä... :D

No, laukka siis oli niin paha että hännillehän ori jäi, tämän startin sai siis unohtaa. Eikä tullut poika vielä kotiin vaan juoksi Mikolta käsin toisenkin startin, Kouvolassa Suomen Hippoksen 40-vuotisjuhlalähdössä joka oli siis kolmevuotislähtö. Siellä Aladdin taas onnistui mukavasti napaten arvokkaan nelossijan ja sai kiitosta kuskiltaan Ari Moilaselta. Sama kuski jatkoi myös seuraavassa startissa, Forssan kolmevuotislähdössä. Sinne Aladdin valmistautui taas jo omasta tallista käsin, mutta valmistautuminen meni täysin pieleen koska toiseen takajalkaan tuli ärhäkkä imusuonentulehdus jota hautoessa, kylmätessä ja kävelyttäessä viimeiset päivät ennen starttia menivät. Se näkyi heti suorituksessa, jälleen vaisu esitys hännille jääden. 

Vuorossa oli taas Teivo. Ei jälkipolville muuta kerrottavaa kuin uusi hieno ennätys 17,5ake ja Mikon komea ajokielto, 3 viikkoa kielletystä ajotavasta... Tämän jälkeen tuuli kuitenkin hetkellisesti kääntyi, nimittäin viikkoa myöhemmin Aladdin nappasi komean kakkosen Teivossa, Kriterium-kokeessa mahtavalla ennätysajalla 16,9ake!!!! Voi hyvä luoja miten makealta noiden lukuisien räpellysstarttien päälle se maistuikaan! Iloa ei himmentänyt edes Mikon jälleen saama ajotaparike, tuomarit kun olivat ottaneet Mikon aivan silmätikukseen. Samana päivänä tapahtui myös sellainen käänne, että entisen leasingsopimuksen sijaan Aladdin siirtyi kokonaan meidän ja Mikon omistukseen.

Menestyshuuma ilmeisesti sekoitti omistajakimpan pään, ja jälleen sain hämmästyneitä kyselyitä ollaanko me aivan sekaisin, sillä ilmoitin oriin seuraavaksi Nuorten Sarjaan Lappeenrantaan! :D Mehän ei pitkiä ravireissuja pelätä, tai oikeastaan olen sitä mieltä että me ei olla oikeasti pitkiä reissuja vielä edes tehtykään jos vertaa vaikkapa pohjoisemman suomen raviharrastajiin, joten rohkea rokan syö ja kohti Lappeen ravirataa. Mikon ajokiellon takia kuski oli uusi, ja oli taas jännä kuullä kommentteja hevosesta. Lämmityksen jälkeen kaikki oli aivan hyvin ja itse starttikin sujui mainiosti, Aladdin teki rehdin kirin ulkoratoja pitkin ottaen uudella tasoitusennätysajallaan 17,4ke toisen kakkossijan putkeen!

Jälkiviisaana on hyvä sanoa, että kausi olisi ollut viisainta lopettaa tähän. Niin ei kuitenkaan tehty vaan seuraavaksi haukattiin vähän isompi pala kakkua, nimittäin käytiin urheilumielellä Kriterium-karsinnoissa koittamassa.  Maalissa oltiin odotetusti hännillä, ja hevonen puhalsi startin jälkeen kuin höyryveturi. Katoksella alkoi yskiminen, ja suunnilleen keuhkonkappaleet lentelivät, eli ori oli kauden tärkeimmällä hetkellä piilevästi kipeänä, raviurheilun synkkiä hetkiä. Aika 18,5akp oli kuitenkin 3-vuotiaalle mielestäni aivan kelpo. 

Tauti kuitenkin taittui nopeasti, ja Aladdin starttasi jo vajaan kuukauden kuluttua Toto75-lähdössä Mikkelissä. Menestystä ei tullut, vaan lähtösuoran laukka ja kahdeksas sija ennätystä 16,9ake sivuavalla ajalla. Ilman laukkaa ennätys olisi todennäköisesti nyt vieläkin komeampi... Mikkelistä Aladdinin oli taas aika matkata Hankasalmelle ja kilpailla sieltäkäsin kauden viimeiset kolme starttia. Nämä kaikki kuitenkin sujuivat mollivoittoisesti, ja jäipä niistä jotain hampaankoloonkin mutta tällaista se raviurheilu meidän kohdalla tuppaa harmittavan usein olemaan. Ensin Kuopion Nuorten Sarjassa tuli äärimmäisen harmittava hevosesta johtumaton laukka mutta silti viimeiset rahat, samoin Jyväskylän Tuplatonni-lähdöstä pussiin jäätyä viimeiset rahat, ja kauden päätti Seinäjoella Kasvattajakruunu-karsinta, jonne lähdettiin jälleen puhtaasti urheilumielellä, ei niinkään menestymään. Eikä sitä menestystä sieltä tullutkaan vaan kauden ties kuinka mones jumbosija. Sen jälkeen hevonen palasikin jälleen klinikan kautta kotiin ja talvitauolle

Yhteensä vuoden 2013 aikana Aladdin starttasi siis 15 kertaa, ollen kolme kertaa toinen ja neljä kertaa muilla rahasijoilla. Keskimäärin siis joka toinen startti rahoilla, ei vallan huonosti sekään vaikka mahdollisuudet huomattavasti parempaan olivat kyllä olemassa. Ennätykset kirjoitetaan 3-vuotiskauden jälkeen 16,9ake, 17,4ke ja 18,5akp. Palkintorahoja ori tienasi yhteensä 3510e. Olen äärimmäisen iloinen ja ylpeä siitä, että pääsimme Aladdinin kanssa starttiin saakka jo 3-vuotiaana, pärjäsimmekin vähän, ja ennätys on mielestäni huikea! Vaikka taso tänä päivänä on todella kova, se saatiin karvaasti kokea, on meillä silti käsissämme mielestäni oikeasti hyvä hevonen joka toivon mukaan jatkaa kilpailemista ja parantaa menoaan vielä usean vuoden. Ranskalaissukuiset kun vielä monesti ovat myöhäisempiä kuin täysjenkit. 

Knoppitietona muuten kerrottakoon, että Aladdin oli tänä vuonna isänsä Simb Chaplinin ylivoimaisesti paras 3-vuotias varsa. Vain kolme muuta ikäluokasta starttasi hyvin vaatimattomin tuloksin. Jos otetaan huomioon kaikki Simb Chaplinin ikäluokat, yhteensä 44 varsaa (vanhimmat nelivuotiaita), on Aladdin niistä neljänneksi eniten tienannut. Ryhmäennätykseltään se on kolmanneksi nopein, ja volttiennätykseltään, tittididii, kaikkein nopein! Wuhuu, olimme siis todistettavasti edes jossain ykkösiä, malja sille!!! ;)

24.9.2013 Kriterium-karsinta: Aladdin Birdland/ Sami Vehviläinen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti