tiistai 16. heinäkuuta 2013

134.


Eilisestä pettymyksestä toivuttu!!

Ravireissua on nyt vatvottu suuntaan ja toiseen, valmistautumista kerrattu, muuttuvia tekijöitä analysoitu. Mitä sitten jäi käteen? No. Puretaanpa vähän ajatuksia paperille - ei kun siis blogiin:

1. Oliko starttiväli 12vrk liian pitkä - oliko Aladdin tässä välissä liian helpolla??

-Ensimmäisestä, Teivon startista toiseen starttiin oli väliä vain 8vrk. Hevonenhan tunnetusti tekikin Hankasalmella sitten oikein hyvän juoksun. Ajattelin kuitenkin kyseisen startin jälkeen, että kun nuorella oriilla oli viikon välein kaksi starttia ja itse matkakin Hankasalmelle oli (helteinen ja) pitkä, täytyy antaa varsan palautua kunnolla. Se saikin siinä sitten jokusen extravapaan ja muutoinkin liikutus oli suht kevyttä, lukuunottamatta Teivossa käyntiä viime keskiviikkona. Sekään ei loppujen lopuksi jälkikäteen ajateltuna ollut kovin rankka treeni, pari napakkaa lähtöharjoitusta ja 2100m hiitti läpi 1.35-vauhtia. Sitten taas velttoiltiin ja sunnuntaina ajoin muutaman lämmityskilometrin ja vain pari napakkaa vetoa. Mitä ilmeisimmin tämä valmistautuminen oli aivan liian löysä ja hevonen tupaten täynnä p*skaa.

2. Edellistä sivuten - ruokinta??

-Aladdin saa aamulla 2 siivua eli noin  3-4kg kuivaa heinää, samoin illalla. Väkirehuina kauraa, Racing Speedpoweria, öljyä. En ole oikein tästä arvannut vähentää, heinän osuudesta siksi etten haluaisi hevoselle vatsahaavaa, väkirehusta siksi että pelkään hevosesta häviävän loputkin virrat. Mutta kai se sitten on pakko ainakin pari päivää ennen starttia vähentää heinää useampi kilo, ja ehkä viljaakin, ja korvata sen osuutta öljyllä niin ei ainakaan tule suoleen ihan niin paljon tavaraa. Tuntuu vain äärimmäisen julmalta pitää toista nälässä, oriin mussukalla kun on pohjaton ruokahalu <3 Eilenkin kun tultiin raveista ja päästin hevosen tarhaan, se alkoi ensimmäisenä hamuilla maahan jääneitä heinänrippeitä suuhunsa. Sitten kävi katsomassa ruokakuppiin ja kun se oli tyhjä, alkoi kolistaa ja paiskoa sitä. Kun pesin ämpäreitä tallin kulmalla, Aladdin tuli aidalle notkumaan, kuopimaan ja hörisemään, "Missä mun ruoka oikein viipyy???" Ole tässä nyt sitten antamatta toiselle vatsan täydeltä ruokaa, niin julmaa!!!!! ;)

3. Kengitys?!?

-Aladdin alkoi olla jo aivan turhan vanhassa kengässä ainakin takapään osalta, urakengät olivat käytännössä sileät. Iso hevonen ja iso potku - turhautuiko ori ruopimaan tyhjää eikä viitsinyt sitten juosta sitäkään vähää?? Antti lämmityksen jälkeen toivoi etupään keventämistä, vihjaili kenkien poisottamisesta. No kerroin sitten että yhden hiitin olen kengittä ajanut ja silloin ei ainakaan päästy oikein ollenkaan ravia. Tietty eri juttu kun on starttitilanne, hevosessa edes vähän painetta, ja oikea ajomies ohjissa eikä tämmöinen amatööri kuin minä ;) Joka tapauksessa, Aladdinilla on nyt edessä fläppi kultakengällä. Ehkä olisi aika laittaa alle taas (ainakin viime kesänä hyvin sopinut) pelkkä puolipyöreä urakenkä? Ja taakse reilusti pitoa?

4. Starttipäivä??

-Hevonen oli yön ulkona ja aamupäivällä otin sen sisään paarmoilta ja muilta lentäviltä suojaan huilaamaan. Matkalle en koppiin laittanut heinäverkkoa (yleensä olen aina ennen laittanut). Lämmityksessä hevonen näytti oikein hyvältä (tosin jo tässä vaiheessa se Antti kyseli etupään keventämisestä)  ja toisin kuin vaikkapa Teivon hutistartissa, palautui lämmityksestä suitsait kuten Hankasalmellakin. (Teivossa se puhalsi jo lämmityksen jälkeen melkein yhtä paljon kuin olisi jo starttikin ajettu) Ja lämmitys oli kuitenkin melko nasakka. Tässä vaiheessa olin oikein luottavainen, kaikki oli olevinaan kunnossa. Vielä pruuvissakin kaikki näytti olevan hyvin. Itse startti sitten jo tiedetäänkin... Jossittelua joo, ja varmaan olis hepo ollut viimeinen sittenkin kun oli niin vetämätön koko matkan, mutta jos lähtöpaikka olisi ollut eturivissä ja vähän sisempänä niin kyllä se nyt suurimman osan matkasta olisi edes pääporukassa taittanut, nythän se ei oikeastaan koskaan porukkaa edes tavoittanut vaan rämpi hännillä juuri kuten pelkäsinkin.

P*skaa ori päästi Antin mukaan kottikärryllisen kahteen otteeseen, eikä Antti muuta voinut kuin todeta saman mikä itsekin nähtiin, aivan liian täysi ja tukkoinen hevonen, käsijarru päällä junnasi, ei vain oikein päässyt vauhtiin missään vaiheessa. Nopeasti ori kuitenkin startista palautui ja oli kuin ei olisi ajettukaan, sykkeetkin putosivat ryminällä lähes lepolukemiin. Millään muotoa koville joutuneelta, väsyneeltä ja kaikkensa antaneelta se ei siis vaikuttanut :) Ja kuten jo aiemmin kerroin, ruokahalu kotiintultua ja edelleen tänä aamuna, on ollut valtaisa :)

5. Yhteenveto??

-Vähemmän ruokaa! Enemmän lennätystä kotona starttien välissä!! Kengitys!!!

6. Jatko??

-Olen jo ilmoittanut oriin ensi tiistaiksi Teivoon. Ryhmäajo 2100m enintään 500e tienanneet, etusijalla 3-4v:t. Kuskinpukille hyppää tällä kertaa, tittididii, enpäs kerrokaan vielä vaan arvauksia, ja muitakin kommentteja, näkemyksiä, vinkkejä valmistautumiseen, saa heittää! Huomennahan päättyy ilmo joten aikaa arvailuille on siis huomiseen noin kello kymmeneen-yhteentoista saakka :) Ja mieluusti tosiaan te jotka ymmärrättekin jotain hevosista, saisitte kyllä heittää näiden tietojen perusteella vinkkejä kehiin niin pureskellaan niitä sitten täällä ja katsotaan tulisiko keneltäkään jotain varteenotettavaa meillesopivaa ideaa miten toimia! :)




12 kommenttia:

  1. Aladdinille voisi tehdä hyvää kunnon lämpö päälle muutama vrk ennen starttia ja vaikka edellisenä iltana yksi terävä veto. Emmillä teki hyvää viime vuonna porukkatuplahiitit, jotka käytiin mm. perjantaina ja oli tiistaina startissa. Se oli silloin todella hyvän tuntuinen startissa, vaikka jäikin pussiin...Jälkeen päin oon miettinyt, että se olisi varmasti voinut olla sijoilla, jos kuski olisi ollut kokeneempi. Silloin vaan tähdättiin tosin laukattomaan starttiin, joten jälkiviisas on hyvä olla (!!)

    VastaaPoista
  2. Niin joo ja Aladdin kun ei vaikuta stressaavan, niin ehkä sillä ei ole niin paha hiukan tiheämpi starttiväli. Emmillä taas tulee sitä kuraa aina, että ei voi ajatellakaan stressata sitä liian usein.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Molempiin kommentteihisi vastauksena, että joo, joku isommassa porukassa ajettu hiitti voiskin olla ihan jees, jos tulis toi sama tyhjentymisefekti siinäkin, mutta mikään yksi tai kaksi kaveria ei merkkaa kyllä vielä yhtään mitään, ei varmasti sonni sen enempää kuin kotonakaan. Täällähän se kyllä pieree lenkillä mutta ei sonni. Tai jos, niin hyvin, hyvin harvoin. Ja tosiaan tuo ei kyllä stressaa ei sitten vähääkään. Nukkuu katoksessa ja hölkkäilee radalla löysin ohjin. Että sen puolesta kestäis varmasti startata kerta viikkoon, mutta onko se sit lopulta kuitenkin taas 3v varsalle liian tiuhaan... hmm. Hmm. Muuten - et arvuutellut vielä kuskia! ;D

      Poista
    2. Arvaan että ajat itse? :)

      Syökö Aladdin muuten pellavaista? En tiedä onko hyötyä, mutta se ainakin voitelee suolistoa ;)

      Poista
  3. Olisikohan siitä apua, jos kävisit starttipäivän aamuna ajamassa kotona lenkin, jos omat aikataulut antaa myöten? Ja lenkin jälkeen antaisit vain ihan vähän ruokaa. Se voisi auttaa ainakin tuohon mahan täysinäisyyteen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toi oli niin huippu ehdotus, ei kyllä tullut itsellä ainakaan vielä mieleen, kun oon mieltänyt sen aamulla ajamisen ennemminkin liian virtavien hevosten rauhotteluajoksi. Mutta miksei se toimisi tosiaan myös liian lihavien hevosten tyhjennysajonakin!!! Kiitos!!! Ja kuskiarvaus myös kehiin hei! :D

      Poista
  4. Jäätävä analyysi Hanna! Eiköhän tuosta löydy jo eväät seuraavaan parempaan esitykseen. Ja fiksuksi elukaksi hevosta kehuvat, jos keksii toimivan, starttia edeltävän rutiinin, niin eikös ne opi siitä odottamaan starttia ja jopa innostuessaan antamaan parhaansa. Niinko vaikka joku ruokailurytmin muutos tms. Tiedä sitten, kun on ite näitä puskavarsojen persuksia vain viime ajat tuijotellu. :)

    Arvausta jotain hevosista tietävien... öh. Saako silti arvata? Kuski, jonka ajotavasta ja hevosenkäsittelystä tykkään ja, joka on saanut monesti hevosesta irti tarvittavat vaihteet, vaikka mielipiteitä löytyy tästäkin moneen suuntaan. Forssin äidin poikaa Mikaa veikkaisin. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Puskissa tässä itse kukin näitä hevonpesauksia tuijottelee joten samalla viivalla, samalla viivalla, räpelletään amatöörivoimin ammattilaisten hevoisia vastaan!

      Ja Forssihan on Lölliä ajanutkin, opparissa, joten kuka tietää, kuka tietää... ;)

      Poista
  5. Mä en ymmärrä hevosista mitään enkä voi kuskiakaan sattuneesta syystä arvuutella, kengitykseen puutun tarkemmin perjantaina mutta siis, poimisin ehkä kokeiluun tämmösen kokonaisuuden:

    - Heinää säännöstellen jo pari-kolme päivää ennen starttia. Pari kottarillista jaskaa kuulostaa tolla heinämäärällä lähinnä vitsiltä (no, Anttihan on tunnetusti hauska mies! :), mutta jos sillä on tavallista pidempi suoli tai kyky jemmata tavaraa sisuksiinsa niin ei siitä varmaan suurta vahinkoa ole kokeillakaan. :P

    - Kunnon lennätystä jos starttien väliin jää enemmän kuin viikko. Ei mitään kolmeaviittä vaan vähintään kahtaviittä tai vaikka kahtakymmentä, ainakin palan matkaa (esim. kakstonninen tasasta 25, mutta vika puolikas 20).

    - Pari terävää starttipäivän aamuna. Hevoselle, juosten. Valmentaja tyytyy veteen, mehuun tai limuun. Ei pitkästi mutta sitäkin rivakammin (hevonen siis, edelleen).

    Tällä kuurilla voi olla että huonojalkainen tykkää kyttyrää mutta jos nyt vielä ei ole mitään, niin tällähän sitä tulee... ;)

    Ai niin. Jos nyt kengityksestä vielä, niin minusta ne pienet hokit takana ei olis yhtään liioitellut, kun on isoliikkeinen polle. Niissä urakengissä mitään pitoa oikeesti ole, urat on täynnä baskaa tunnin päästä asennuksesta ja se siitä pidosta sitte. Ja eteen sitten... no joo, jotenkin mulla soi koko ajan päässä sana "varvaspainot", mutta tiedä sitten mikä mielenhäiriö senkin aiheuttaa :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Säähän tuot Ode perjantaina kaiken tarpeelliseksi katsomas tullessas, seppähän on aina oikeassa ;) Onpahan sitten taas joku jota syyttää kun tiistaina kaikki menee päin p*rsettä... ;D

      Poista
  6. Kuskiksi heitän Mikan ja vaikken mä mitään asiasta ymmärrä, niin anttiin luotan sen verran, että kyllä mä lennättäisin varsaa.. Ei se yhteen kokeiluun katkea ja jos katkeaa, niin huonouttaan katkeaa :)

    T.Tiina

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mika on hyvä kuski ja varmasti tulee joskus hyppäämäänkin oriin pukille mutta nythän listat ovatkin jo tiedossa... Täytyy kirjoittaa aiheesta uusi postaus :)

      Poista