keskiviikko 10. huhtikuuta 2013

97.

Ääh. Ja puuh. Aladdinin verikokeiden tulokset tulivat. Kaikki ok.

Testi               Tulos  Yksikkö        Refer.    Min    Max
--------            -----  -------        ------ ------ ------
B-Leuk                  6,7  10^9/l                       6,4      10,8
B-Eryt                10,96  10^12/l                    8,1       10,5
B-Hb                    161  g/l                            135       170
B-Hkr                    45  %                               36        46
MCV                    41,1  fl             (*--)      39     52
MCH                    14,7  pg             (*--)      14     18
MCHC                  357,8  g/l            (--*)     312    365
Fibrinog                3,2  g/l            (-*-)     2,0    4,0

Suomeksi:

Yleisimmin käytettyjä tulehdusarvoja hevosella ovat valkosolujen eli leukosyyttien (LEUK) kokonaismäärä ja  fibrinogeeni (FIBR). 

Aladdinin leukosyytit 6,7, ok:
"Valkosolut ovat eläimen omia puolustussoluja, joilla elimistö reagoi infektioita vastaan tappaen niiden aiheuttajia. LEUK määrä nousee nopeasti tulehduksessa.  Esimerkiksi rodokokki-infektiota (paiseinen keuhkotulehdus ja ripuli) sairastavalla varsalla veren valkosoluarvo voi nousta runsaasti, jopa yli 20 x 109/l. Kuitenkin hyvin voimakkaassa tulehduksessa valkosoluarvo veressä laskee, koska elimistö kuluttaa niitä taistelussa infektiota vastaan. Esimerkkeinä edellisestä on vastasyntyneen pikkuvarsan sepsis tai salmonella-infektiosta kärsivän hevosen verenmyrkytystila. Valkosoluja tuhoutuu myös hevosen sairastaessa virusinfektiota, mutta arvo laskee yleensä lievemmin edelliseen verrattuna. "

Aladdinin fibrinogeeni 3,2, ok:

"Fibrinogeeni on ns. akuutin faasin proteiini, joka nousee erilaisissa akuuteissa tulehduksellisissa sairaustiloissa. Näistä tyypillisimpiä esimerkkejä ovat hengitystieinfektiot, kuljetuskuume (keuhkokuume ja keuhkopussintulehdus) sekä vatsakalvon tulehdus. Sellaiset bakteerien aiheuttamat sairaudet, joissa elimistöön muodostuu paiseita, nostavat FIBR arvoa voimakkaasti. Varsan rodokokki-infektio, joka ilmenee n. 1-4 kk ikäisellä varsalla, voi nostaa veren FIBR arvoa jopa kaksinkertaiseksi. Poikkeuksellisen korkeita arvoja tavataan myös, jos hevonen sairastaa jotain kasvainsairautta. FIBR arvon nousu huippuunsa kestää kuitenkin useamman päivän, joten arvo saattaa olla sairauden alkuvaiheessa normaali tai vain hiukan koholla. Tulehduksen parannuttua FIBR arvo laskee hitaasti ja joissain tapauksissa arvon palautuminen normaaliksi voi kestää jopa viikkoja."

 Aladdinin HB 161, ok, HKR 45, ok, ERYT 10,96, ok, MCV, MCH, MCHC ok:

"Hevosella on poikkeuksellisen iso perna, johon se varastoi punasoluja eli erytrosyyttejä. Kun hevonen on levossa, suuri osa punasoluista on varastoituneena pernassa. Rasituksen aikana, esimerkiksi hevosta valmennettaessa, perna pumppaa punasoluja verenkiertoon, jolloin rasituksen aikana taataan näin parempi hapen kuljetus veren punasolujen avulla kaikkiin osiin elimistöä. Levossa otetussa verinäytteessä punasoluarvot ovat siis hyvin erilaiset kuin liikunnan jälkeen otetussa ns. rasitusverinäytteessä. Samoin lepoverinäytteen arvo voi olla suhteettoman korkea, jos hevonen pelkää verinäytteen ottoa, jolloin perna myös supistuu pumpaten punasoluja vereen (adrenaliinin vaikutuksesta).

Punasolut siis sisältävät hemoglobiinia, joka kuljettaa happea kudoksiin. Punasoluarvoja ovat mm. hematokriitti eli punasolujen tilavuusosuus (HKR, englanniksi PCV packed cell volume), hemoglobiini (HB), ja punasolujen kokonaismäärä (erytrosyytit, ERYT). Myös punasolujen kypsyysastetta, tilavuutta ja niiden HB-arvoja voidaan mitata. Erilaiset punasolumitat ( MCV, MCH, MCHC) eivät hevosella juuri muutu yksittäisiä poikkeustapauksia lukuunottamatta. Korkeat punasoluarvot voivat olla merkkinä hevosen elimistön kuivumisesta, jolloin samalla veren valkuaisarvo on kohonnut. Se voi johtua myös ylikunnosta tai näytteenottoa edeltävästä kovasta rasituksesta tai jännityksestä. Matalat punasoluarvot puolestaan voivat kertoa mm. elimistön verimäärän äkillisestä vähenemisestä, kroonisesta verenvuodosta, madoista tai huonosta yleiskunnosta. Lisäksi on huomioitava, että punasoluarvoissa on huomattavaa rotujenvälistä vaihtelua ja kylmäverisillä hevosilla ja poneilla arvot ovat jo luonnostaan matalia. Teoriassa punasoluarvot kohoavat kunnon noustessa."

Ja lähestulkoon samat asiat vielä uudestaan:

 "Tulehdusarvot

Tulehdusarvomääritys (CBC) sisältää yleensä puna (RBC)- ja valkosoluarvot (WBC) sekä fibrinogeenin. Tuoreista näytteistä voidaan laskea myös verihiutaleet. Punasoluarvoista käyttökelpoisimmat ovat punasolujen kokonaismäärä, hematokriitti (hkr/pcv) ja hemoglobiini (Hb). Erilaiset punasolumitat (MCV, MCH, MCHC) eivät hevosella juuri muutu yksittäisiä poikkeustapauksia lukuunottamatta.

Punasolumäärä kertoo punasolujen kokonaismäärän, hematokriitti kertoo taas niiden osuuden veritilavuudesta. Hyväkuntoisella tai kuivuneella hevosella punasolujen osuus on suhteellisesti korkeampi. Rasituksen jälkeen otettu hematokriitti on aina korkeampi kuin levossa, koska hevonen vapauttaa pernasta tarvittaessa lisää punasoluja verenkiertoon. Hemoglobiini kertoo punasolujen hapenkuljetuskyvystä, ja se vaihtelee terveilläkin hevosilla paljon. Hemoglobiini ja rauta liittyvät yhteen, käytännössä hemoglobiini on parempi mittari hevosen tilasta kuin seerumin rauta. Matala hemoglobiini voi olla merkki lievästä infektiosta, silloin hevonen pyrkii vähentämään elimistön rautapitoisuutta, jotta bakteerit eivät voi hyödyntää sitä.

Valkosolut ovat tulehdusmittari: alhaiset tai korkeat valkosolumäärät viittaavat usein aktiiviseen tulehdusprosessiin. Valkosolut jaetaan granulo-, lymfo- ja monosyytteihin, joiden osuuksista voidaan toisinaan päätellä jotain sairauden tyypistä ja kestosta.

Fibrinogeeni on proteiini, jolla mitataan tulehdusreaktiota. Normaaleissa laboratoriomittauksissa fibrinogeenin tulisi olla alle 4 g/l. Virustulehdukset eivät välttämättä muuta sitä, mutta bakteeri-infektiot ja myös kudosvauriot (kuten turvotus, tulehdusreaktiot) nostavat. Silminnähden terveenkin varsan fibrinogeeni on usein jonkin verran koholla, sillä varsat kohtaavat ensimmäisen vuoden aikana paljon immuniteettiin vaikuttavia mikrobeja. Fibrinogeeni reagoi selvästi soluja hitaammin tulehdukseen. Sen nousu havaitaan vasta muutaman päivän kuluttua tulehdusreaktion alkamisesta ja vastaavasti se pysyy pitkään koholla, vaikka aktiivinen prosessi olisi jo rauhoittunut."

Lainaukset Yliopistollisen Eläinsairaalan ja Hyvinkään Hevossairaalan sivuilta.

Mitä tässä nyt sitten Aladdinin kanssa tekisi? Katselee tuota silmänilo lihastenpullistelija hamapidennäyttäjää joka uhkuu terveyttä ja elämäniloa, ja odottaa että yskä ja nuha joskus loppuisi. On tää niin p*rseestä sanon mä.  Pitääks mun kohta sortua johonkin luontaistuoterohtoihin vai woooot? Täytyy kai konsultoida viisaampia..... :/

Muoks:

Vertasin veriarvoja Aladdinin syyskuisiin, varmuudella terveenä otettuihin tuloksiin, ja kaikki arvot ovat suorastaan melkein paremmat kuin silloin. Ihmettely jatkuu...

11 kommenttia:

  1. Mä en ole kovinkaan viisas, mutta senpä takia melkein olisinkii tosta fibbiksestä sitä mieltä, et aavistuksen koholla on... Vaikka se viitearvoihin meneekin. Tietty nää on hevoskohtaisia ja myös laite jolla näyte tsekataan kai vaikuttaa jossain määrin (ts. eri klinikoiden verinäytteet ei ole keskenään välttämättä ihan 100% vertailukelpoisia, kuulemma), mutta Onnilla joka kerta sellanen onko vai eikö -räkätauti nostaa fib päälle kolmen, ja sitten kun räkäily loppuu, laskee fib kahden tuntumaan. Enkä koskaan usko, vaikka ne Hyvinkäältä sanookin, että kaikki ok, jos mä näen hevosesta, että kaikki ei ole ok :D

    Myös hb ehkä vähän turhankii ylhäällä (riippuen tietty siitä missä tilanteessa otettu, onko just tullut lenkiltä tmv.) ja leukkarit alakanttiin? Vaikka viitteissä nekin, mutta silti. Ehkä jotkuu toiset vertailuarvot viikon-parin päästä vois kertoa enempi, näkisi ainakin onko niillä jotain suuntaa vai heiluuko samoissa?

    No, oli miten oli tai ei ole mitenkään, niin lähetän täältä virtuaalisia parannusenergioita. .. ;) Mulle on myös kerrottu, että tekstiviestillä lähetetyt hyvät vibat toimii hevosiinkin, joten ehkä sellaisiakin voisi tilata jostain?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No tiiätkö kun. "Terve fibr" on Aladdinilla ollut 3,0 ja nyt tosiaan 3,2. Ei tosin iso ero mutta kuitenkin. Hemoglobiini taas oli ihanan korkea mun makuun, kerrankin ei aneeminen, siitä en valita, leukkarit taas oli 0,3 yksikköä matalammat kuin "terveenä" syksyllä. Että ihan oikeassa olet, ei ne nyt täydellisiä arvoja ole vaikkakin viitteiden sisällä, mutta mä olisin toivonut jotain radikaalia löydöstä joka olis antanut selityksen köhälle ja syyn lääkitä tehokkailla tropeilla. Nythän noi kertoo just siitä mikä jo tiedettiinkin, ärsyttävästä piilevästä viruksesta, -kele. Limaairrottavalle (Sputolysin) sain omalääkäriltä puhelinreseptin tonne apteekkiin mutta en tänään enää sitä ehtinyt hakea, meni sen verran myöhään. Huomenna sit, douppaamaan. Yritti toi ori mut äskenkin iltatallissa taas syödä, hän on edelleen mielestään terve kuin pukki, mutta niin vaan tuli köhähdystä perään, että ei sittenkään muuta kuin pelkkä pukki :)

      Jotta kiitos vaan spekulaatiosta, täyttä tottahan sä visersit, ja jos jollain on omakohtaista kokemusta tekstiviestifibojen toimivuudesta niin saa laittaa tulemaan :D

      Poista
    2. Näinhän se kyllä vähän menee, täytyy olla jotain tosi vinksallaan että mitään reseptiä saa... Toisaalta virus ei lähde ku levolla, mikä ei taas yleensä sovi ollenkaan tähän raviurheilun oheen :D Toi Sputolysin on mun kokemuksen mukaan ihan yhtä tehokas vaikka tallinpihalle ripoteltuna, tai sitten täällä on vaan niin sitkeitä limoja, mikä ei sekään ehkä ihan tavatonta olisi? :D Mut onpahan edes jotain jolla koittaa.

      Ootko miettinyt jos se onkin lihansyöjähevonen? Sillä voi olla ihmislihan puutos, se ei näy verikokeissa, mutta ilmenee just tollasena palveluhenkilökunnan hammastelulla ja kai siihen pahentuessaan voi yskimistä ym. oireita liittyä myös... Ehkä jos sille jonkun fasaanin tarjoilisi nyt alkuun, jos omaa kättä et ole vielä valmis katkomaan? ;)

      Tekstiviestifibojen toiminnasta ei ole varsinaisesti omakohtaista kokemusta, mutta kuulin aikoinaan stoorin, jossa joku tämmönen kukkatippaparantaja oli vaikuttanut niin kaukana, että oli päätynyt hoitamaan tän kyseisen ihmisen hevosta tekstiviestillä. No, tekstari tuli ja hetki siitä karsinassaan ollut hevonen meni makaamaan. Tää oli tyypin mielestä aivan selvä merkki siitä että homma toimii, koska se hevonen ei koskaan makaa... :P Että kaikkia näitä on! :D

      Poista
    3. *tyrsk* Mä olisinkin halunnut Equimucin-reseptin, sitä pyysin kun siitä on hyviä kokemuksia mut sitä ei sit tähän hätään tossa apteekissa ollut, niin alotetaan hätäapuna edes toi Sputolysin. Hoitaa sit ainakin omistajan korvienväliä jos ei muuta, onpa ainakin yritetty! Keksitään sit ton kuurin jälkeen joku seuraava mömmö jos tuntuu et apua ei ollut.

      Vitsi hei, Aki Sirkesalo on mun ykkösmuusikko ikuisesti, jos mä soitan Aladdinille korvanapeista 24/7 "Annoin pikkusormen, se vei koko käden", niin onks sit sen lihanhimo virtuaalisesti tyydytetty eikä tarvi ryhtyä sanoista tekoihin? Ja sehän olis samalla myös niinkuin viesti tuonpuoleisesta, eli yhdenlaista kukkahattutätiterapiaa kans? Kyllähän ny nää vaihtoehtohoitomuodotkin alkaa tuntua ihan vakavastiotettavilta! ;D

      Poista
    4. Kaikki korvainväliä hoitavat tuotteet on sallittuja! Lähteehän tää kaikki kuitenkin treenarin psyykkeestä, jos se horjuu yhtään normaalin puolelle, on turha odottaa tuloksiakaan... :D

      Mulla toi Aki S. toimii kyllä aivan päinvastoin, vaikka normaalisti olen suht lunki enkä omaa pienintäkään mielenkiintoa kannibalismiin niin riittävän suuri annos eritoten mainitsemaasi kipaletta mun taajuudella voi aikaansaada pientä suurempaa häiriötä ja johtaa esimerkiksi ympäristössä sijaitsevien helposti särkyvien esineiden rikkoutumiseen. Mut en sit tiedä, miten se eläimillä pelaa, voihan sitä kokeilla vaikka pieninä annoksina ensin ja katsoa mikä on suunta? Korvanapit vois varmaan integroida (veto)palloihin tai pumpuleihin aika kätevästi?! :)

      Yhtään huonompi idea ei myöskään olisi syöttää sille yhtä tai jopa kahta kukkahattutätiä...

      Poista
  2. Emmi arvot oli kokeessa: leuk 7,4 - fib 1,9 - hb 158 - hkr 45 - eryt 9,06 ja sitten ck 313 ja asat 555. Emmin suvussa lihasarvoilla on ollut tapana nousta ja nuokin hiukan yläkanttiin... Mitä Aladdinilla on ollut ck/asat? Mielenkiinnosta kyselen.

    Eihän näitä voi hevosten kesken vertailla, mutta hitsi kun ärsyttää, koska en saanut mistään käsiini vanhempaa laajaa verenkuvaa. Viimeisin oli pieni verenkuva, jota odottelen sähköpostitse. Metsästän vielä sitä yhtä vanhaa laajempaa, joka oli myös ok. En vaan tajunnut pyytää sitä silloin sähköpostitse :/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Asat oli 468, oikein hyvä. Mulla oli kans vaan yks aiempi pvk vertailukohdaks, se otettiin tarkotuksella hevosen ollessa oletettavasti täysin terve. Nää on kyllä niin mielenkiintosia juttuja että jos olisin erikoisen varoissani niin ottaisin varmaan kontrolliveret hevosista kerta kuukauteen!

      Poista
    2. Sama, vaan sittenkös vasta tulisi neuroottiseksi niitä tarkistellessa ;D

      Poista
    3. Ellab ei ole kovin kallis, jos vaan itse saa veret hevosesta putkiloon niin hoituu kätevästi postin kautta. :)

      Poista
    4. Mut eiks sinnekin tarvi kuitenkin eläinlääkärin lähetteen? Kyllä mä tosta konista veret osaan laskea mut oon aina kuvitellut et tarvitaan se lähete....

      Poista